«شهادت»، زیباترین واژه خلقت/ بزرگداشت شهدا در زمینی که آسمانی است

کم نیست با آن سن و سال کم که از 13 سال تا 20 سال بود جانت را کف دست بگیری و بدون اینکه بدانی از این سفر به خانه برمی گردی، راهی شوی. شنیدن صدای انفجارهای پی در پی، جان دادن دوستان و نزدیکان در آغوشت، حمله ها و ضد حمله های مداوم دشمن، صبر در مقابل همه اینها از جوان های آن نسل شیرمردانی ساخت که برای نسل فعلی مثال زدنی باشند.

میراث آریا: شاید تصورتان این باشد اینجا زیر پایتان باید تا کجاها خاک باشد، اما اینطور نیست. از خیابان و از دورترها دو مجسمه سفید خودنمایی می کنند، اینها رزمنده هایی هستند که برای رفتن به میدان نبرد همدیگر را آماده می کنند و یکی سربند دیگری را می بندد. کمی آنطرف تر تندیس های دیگری با مضامین مختلف به چشم می آیند.

در ورودی در دو طرف دو ردیف گل لاله قرمز دیده می شود که نماد شهدا است و جلوه خوبی به اینجا داده است. همه آنچه از یک مجموعه مربوط به شهیدان انتظار دارید را می توانید در اینجا «موزه شهدا» پیدا کنید.

بله درست حدس زدید، اینجا موزه شهدا است. واقع در خیابان طالقانی تهران، موزه ای که از سال ۵۹ تاسیس شد. دلیل اولیه تشکیل این موزه، نمایش پوسترهایی بود که با موضوع شهادت و انقلاب ساخته شده بود. این نمایشگاه در سال 59 و به همت دانشجویان علاقه‌مند ایجاد شد. آثار نمایشگاه در سال 60 به واحد فرهنگی بنیاد شهید تحویل داده شد. سپس این مجموعه در سال 63 به نام موزه شهدا گسترش یافت.

امروز 22 اسفند روز بزرگداشت شهدا و سالروز صدور فرمان امام خمینی (ره) مبنی بر تاسیس بنیاد شهید انقلاب اسلامی است.

سابقه فعالیت بنیاد شهید و راه اندازی آن به دستور امام خمینی (ره)

بنیاد شهید در 22 اسفند سال 1358، به فرمان امام خمینی (ره) تاسیس شد. احیا، حفظ و ترویج فرهنگ ایثار و شهادت طلبی، زنده نگه داشتن یاد شهیدان و حفظ آثار آنان، تجلیل و تکریم از خانواده های معظم شهیدان، جدّیت در امور فرهنگی خانواده های شاهد، خوداتکایی و قانونمند کردن ارایه خدمات به آنان و بسیج امکانات نظام به منظور پراکندن عطر ملکوتی شهادت در جامعه، محور فعالیت های این نهاد است.

سابقه اولیه این نهاد به دوران آغاز قیام امام (ره) به سال 1342، باز می گردد. بعد از قیام خونین 15خرداد 1342 گروهی از روحانیون انقلابی و مبارز و افراد نیکوکار به دستور امام (ره) ماموریت یافتند تا به خانواده های شهدا رسیدگی کنند، که این کار در طول سال های مقاومت و مبارزه ادامه یافت و در بازه زمانی سال های 1356-1357، دامنه وسیع تری پیدا کرد. بعد از پیروزی انقلاب، برای سامان دادن بیشتر به امور شهدا و خانواده های آنان، با فرمان امام (ره) بنیاد آغاز به کار کرد که با آغاز جنگ تحمیلی و بیشتر شدن تعداد شهیدان، وظیفه و تکلیف بنیاد شهید سنگین تر شد.

در موزه شهدا چه می گذرد؟

موزه شهدا تهران، یکی از موزه‌هایی است که در آن اشیا و وسایل به جا مانده از شهدا، کتاب‌های مربوط به جنگ و دفاع مقدس، وقایع انقلاب و … نمایش داده می‌شود. عکس‌ها، قرآن، لباس‌، سجاده، نوارهای سخنرانی، مقالات، تسبیح و سایر وسایل در این موزه دیده می‌شود. این موارد مربوط به 700 شهید مختلف است.

آثار مربوط به 700 شهید

اینجا چهار طبقه دارد و در هر طبقه بخش های مختلفی مربوط به شهدا را می توانید مشاهده کنید. وصیت نامه، دست نوشته، آثار شخصی، عکس، دفترچه خاطرات، مدارک تحصیلی، سجاده، قرآن، تسبیح، قلم‌کاری، عینک مطالعه، نوار سخنرانی، مقالات، کتاب‌ها و آثار هنری ۷۰۰ تن از شهدا از جمله مرتضی آوینی و حسین فهمیده در اینجا دیده می شوند.

این موزه در سال 66 به مکانی جدید منتقل شد و در نهایت در سال 67 دوباره افتتاح شد. ساختمان اصلی موزه در سال 75 ساخته شده است و بخش‌های تکمیلی در سال 84 به آن افزوده شده است. به طور کلی بیش از 12 هزار اثر (عکس، لباس، آثار حجمی، اسناد و …) در این موزه وجود دارد.

شهدایی که شفاعت کننده روز قیامت هستند

همان روزهای ابتدایی سال 68 زمانیکه فرمان حضور در میدان نبرد با دشمن صادر شد، بسیاری از خانواده ها با رضایت قلبی خود فرزندانشان را راهی میدان کردند اما در آن میان بودند خانواده هایی که ترس از دست دادن فرزند مانع از رضایتشان می شد و در ادامه با صحبت اطرافیان یا شنیدن صحبت های امام خمینی (ره) درباره فرستادن فرزندان به جنگ رضایتشان محقق می شد. مادران و پدرانی که بعدها وقتی پیکر فرزند شهیدشان را برایشان آوردند، خدا را شکر کردند برای چنین موهبت و چنین شفاعتی در روز قیامت.

دعایی که مستجاب می شود

در طول این سالهای بعد از جنگ و یاحتی قبلتر از آن و اولین شهدای تاریخ شیعه و سالار شهدا امام حسین (ع)، شهدا از جایگاه ویژه ای برخوردار بودند چه از لحاظ معنوی و چه از دید بین المللی همیشه جایگاهشان فرای تصور بود. همین شد که برای باز کردن گره های کور زندگی دنیا بسیاری نذر شهدا کرده و از آنها کمک می خواهند و یا به گلزار شهدا واقع در بهشت زهرا (س) می روند و نذرهایشان را به صورت حضوری ادا می کنند. اما این مقام و جایگاه از کجا می آید؟ آیه ای در قرآن هست با این مضمون که شما فکر می کنید شهدا مرده اند در صورتیکه آنها زنده اند و نزد ما روزی می خورند. شاید جسم آنها در کنار خانواده هایشان نباشد اما همیشه و تا روز قیامت به خاطر نیت به حقی که داشتند و از خون خود به خاطر خدای خود گذشتند، دعایشان مستجاب و شفاعتشان حتمی است.

آثار شهدایی از چند نسل

در موزه شهدا آثاری از شهیدان انقلاب مشروطیت مانند رئیسعلی دلواری، شیخ فضل‌الله نوری، محمد خیابانی، میرزا کوچک خان جنگلی و شهید مدرس، شهدای دوران انقلاب اسلامی و فدائیان اسلام، 15 خرداد سال1342، شهدای 19 دی، 17 شهریور و 22 بهمن، شهدای بعد از پیروزی انقلاب مثل شهدای محراب، شهدای دولت، شهدای ۷ تیر، شهدای حرم رضوی، ضهدای نماز جمعه، و شهیدانی مانند هاشمی‌نژاد، صیاد شیرازی، لاجوردی و... به نمایش در آمده‌ است. همچنین شهدای ترور نیز بخشی از این موزه را به خود اختصاص داده اند.

جوان هایی با شجاعتی مثال زدنی

شاید دیدن و حضور در میدان نبرد جنگ با دشمن از تصور امثال ما خارج باشد و وقتی در شرایطی مثل این موزه قرار می گیریم تازه به خودمان بیاییم که جوان های آن نسل چه شجاعت و جراتی داشتند. کم نیست با آن سن و سال کم که از 13 سال تا 20 سال بود جانت را کف دست بگیری و بدون اینکه بدانی از این سفر به خانه برمی گردی، راهی شوی. شنیدن صدای انفجارهای پی در پی، جان دادن دوستان و نزدیکان در آغوشت، حمله ها و ضد حمله های مداوم دشمن، صبر در مقابل همه اینها از جوان های آن نسل شیرمردانی ساخت که برای نسل فعلی مثال زدنی باشند.

نگهداری لباس های شهدا در دمای ایمن

بخش جالب توجهی که در این موزه وجود دارد، مخزن آرشیو نگهداری از البسه شهیدان اعم از لباس رزم، لباس شخصی، چفیه و... است که به دلیل جلوگیری از پوسیدگی و خراب شدن در دمای استاندارد و به‌ صورت علمی و ایمن نگهداری می‌شوند.

در اینجا کارگاهی با هدف ترمیم لباس رزم شهدا راه‌اندازی شده است و لباس‌هایی که به‌ دلیل آغشتگی به خون، از هم گسسته یا به‌ دلیل اصابت ترکش و خمپاره آسیب دیده است، مرمت می‌شود.

انتهای پیام/

انتهای پیام/

کد خبر 14011222586964